ON4OS

Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw – Sectie Oostende

Homebrew en clubavonden tijdens corona-lockdown-maatregelen

Sinds de overheid maatregelen oplegde in de strijd tegen Covid-19 kunnen we niet meer samen komen in ons vertrouwd clublokaal. Voorlopig is het nog koffiedik kijken wanneer we onze deuren terug gaan kunnen openen.

Gelukkig kunnen de gelicentieerde radioamateurs nog dagelijks contact met elkaar houden via de zender. Het is natuurlijk een ander verhaal om de maandelijkse homebrew te organiseren. Meestal wil iemand iets tonen of presenteren en dan schieten onze zenders tekort. ATV zou een optie zijn, maar vele OM’s hebben hier geen apparatuur voor. Stefaan ON3IWH heeft iets op poten gezet om via video-conference met elkaar te communiceren. De toepassing heet Jitsi en staat voor een verzameling van gratis en open-souce multiplatform spraak-, videoconferentie- en instant messaging applicatises voor webplatform, Windows, Linux, Mac OS X en Android. Kortom, quasi iedereen die een pc, laptop, tablet of smartphone heeft kan gratis communiceren (al dan niet met webcam). Tevens biedt het ook de mogelijkheid voor de niet-gelicentieerde radioamateurs onder onze leden om ook contact te blijven houden.
Jitsi werkt vrij eenvoudig. Geen gedoe met logins en wachtwoorden. Gewoon op de link klikken en je bent vertrokken.

Naast Jitsi zijn we meestal ook QRV op freq. 144,625 MHz. Men moet het niet zien als een vriendenronde maar eerder een groepsbabbel waarbij de homebrew-leden kunnen vertellen over hun projeckt waarmee ze bezig zijn.
In de praktijk zien we dat er een aantal leden QRV zijn op 2M en een aantal op Jitisi, maar ook dat sommigen al eens swappen van het ene naar het andere.

Hierbij willen we een oproep doen naar iedereen die zin heeft om zeker eens mee te doen. We zijn iedere vrijdagavond QRV op Jitsi en 2m (144,625 MHz).
Ziehier de URL: https://meet.jit.si/OSTVIDEOMEETING
De link zal wel toegang vragen tot je microfoon en camera.

Wie geen 2M-toestel heeft en toch wil volgen kan gebruik maken van websdr. Luc ON7DQ heeft een 2M-toestel die aangesloten is op een websdr-applicatie waardoor je via internet live kan luisteren. Klik op onderstaande url en stem af op 144,625 MHz.
Verschuif hiervoor de gele afgevlakte piramide naar de goeie frequentie of geef ze rechtstreeks in. Nog simpeler is om te klikken op de oranje knop ‘HBREW’ die je onder de waterval ziet.
URL: http://on4oswebsdr.ddns.net:8901/

2M-websdr vanuit het QTH van Luc ON7DQ

Daniël ON7GU, QRV via Jitsi vanuit zijn kot 😉

Geef een reactie

ON4OS © 2018 Frontier Theme