ON4OS

Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw – Sectie Oostende

ON4OS in de pers

Met de (ondertussen reeds afgelopen) opendeurdag in het vooruitzicht werd Dhr. Bliek Vermeire, redacteur van De Zeewacht uitgenodigd in ons clublokaal.
Op vrijdag 26 september verscheen onderstaand artikel in De Zeewacht.

Radioamateurs UBA OST houden open deur met demonstraties

Nieuwjaarsreceprtie 2014
De zendamateurs houden regelmatig een feestelijke bijeenkomst. Hier zien we hen tijdens een traditionele receptie in het clublokaal. (Foto BVO)

WESTERKWARTIER – De vereniging van zendamateurs uit de Nieuwpoortsesteenweg UBA OST laat het grote publiek op zaterdag 27 september kennis maken met hun werking.

UBA OST staat voor de Koninklijke Unie van Belgische Zendamateurs afdeling Oostende. Het clublokaal is gevestigd in de Nieuwpoortsesteenweg 122 tussen de vroegere Vercamerschool en het containerpark. “De bezoekers krijgen zaterdag een overzicht van alle facetten van onze boeiende hobby”, zegt Yentel Hollebeke, bestuurslid bij UBA OST. Dit gebeurt aan de hand van demonstraties van betekenis van de QSL-kaarten, die een zendamateur ontvangt als bewijs van een contact met een collega waar ook ter wereld. Verder leggen we zoveel mogelijk contacten via spraak en morse. Het publiek krijgt ook uitleg over B-ears. Dit is een groep radio-amateurs die bij het uitvallen van de communicatie en mits toestemming van de overheid met draagbare apparatuur ter plaatse kunnen komen om een tijdelijk ‘net’ op te stellen zodat er nog enige vorm van communicatie mogelijk is.”

“Verder wordt het verband gelegd tussen onze hobby en de moderne elektronica genaamd ‘Homebrew’. Enkele van de vele mogelijkheden hiervan is het gebruik van micro-computers. Deze computers worden gebruikt  om  onze antennes af te stemmen en zodoende de verbinding zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In het clublokaal liggen ook de boeken ter inzage die nodig zijn om de opleiding tot zendamateur aan te vatten. UBA OST organiseert jaarlijks dergelijke cursussen.”

“Tot slot worden de geïnteresseerden wegwijs gemaakt in het uitgebreide activiteitenaanbod: In Bredene stond begin september de velddag geprogrammeerd. De aanwezige leden bewezen hun inzicht door met een stroomgenerator  en de nodige apparatuur zoveel mogelijk contacten te leggen met andere zendamateurs. Je kan dit beschouwen als een rampoefening die nuttig wordt wanneer het veelbesproken afschakelplan van de overheid daadwerkelijk in werking zou treden. Halfweg augustus hielden we het Vuurtorenweekend voor de basis van de Marinekadetten. De komende maanden komen de leden zoals altijd elke vrijdagavond en zondagvoormiddag samen in het clublokaal om hun hobby te beleven. Er staan ons ook nog enkele klassieke contests op het programma, waarbij het telkens de bedoeling is zoveel mogelijk contacten te leggen met radio-amateurs wereldwijd”, aldus nog secretaris Yentel Hollebeke. (BVO)

Meer info op www.uba-ost.be

Geef een reactie

ON4OS © 2018 Frontier Theme