ON4OS

Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw – Sectie Oostende

OS100V

Vrijdag 10 mei 1918 – De Eerste Wereldoorlog.
Om de macht van de Duitsers op zee in te tomen bedenken de geallieerden het plan om verschillende bezette havens te blokkeren. Duitse schepen en duikboten gebruikten die immers als thuisbasis om uit te varen naar de geallieerde schepen en zo te strijden om de macht op zee.
Na een eerste mislukte poging op 23 april 1918 werd een tweede raid op Oostende uitgevoerd in de nacht van 9 op 10 mei. De HMS Vindictive verlaat de haven van Dover, gevuld met 200 ton beton. Even voor 2u komt Vindictive aan in Oostende. Ze komt volledig onder vuur te liggen door Duitse artillerie en moet afwijken van haar plan om eerst het westerstaketsel te rammen en dankzij de tij-stromingen het schip te doen zwaaien naar bakboord en zo de volledige vaargeul te blokkeren. De Vindictive komt uiteindelijk dicht tegen het oosterstaketsel terecht en slaagt niet echt in zijn plan om de havengeul te blokkeren. Er vallen onder de Britten 8 doden, 10 vermisten en 29 gewonden.

Donderdag 10 en vrijdag 11 mei 2018, exact 100 jaar later, wordt deze Oostendse slag door sectie OST herdacht met een activiteit. Op de basis van de marinekadetten werden er 2 HF-stations en 1 VHF -station opgesteld en ook op DMR waren we actief. Op donderdag hadden we ook een HF/VHF-station opgezet ter hoogte van de overzetboot (oostkant).
De condities tijdens deze tweedaagse waren tot onze spijt niet zo denderend. We hadden het idee om op VHF toch wat Engelse QSO’s te maken, gezien de Britse betrokkenheid bij deze herdenking maar moesten ons tevreden stellen met slechts enkele verbindingen op VHF richting Engeland. In totaal hebben we zo’n 250 QSO’s gemaakt met een propagatie die toch wel beter kon zijn.
Meer info omtrent het award volgt binnenkort.

Tijdens deze tweedaagse kregen de aanwezige kadetten de mogelijkheid om een QSO te maken met een radioamateur.
Tussenin verzorgde Gino ook een leuk spel voor de jongste marinekadetten. Die moesten met een LPD in de hand op zoek gaan naar Duitse woorden die op de basis te vinden waren waarna ze deze door middel van het internationaal alfabet moesten doorzenden. Een spel die de 2 teams heel leuk vonden.

Graag willen we zeker niet nalaten om het Koninklijk Marine Kadettenkorps te danken voor het ter beschikking stellen van hun terrein, tent, elektriciteit en zeker voor de leuke samenwerking tijdens deze tweedaagse activiteit.

Hoewel de condities wat minder waren hebben de aanwezigen (en dat mochten er best wel wat meer zijn) toch wel genoten van deze activatie. Bedankt aan alle deelnemers voor het opbouwen, bemannen, afbreken en opbergen en vooral ook bedankt aan onze CM Johan (ON7UP), Jacques (ON4AVJ) en penningmeester Ivan (ON3DIP) die de dag voordien de antennes al opstelden.
Op naar een volgende activiteit met een massale belangstelling?

Geef een reactie

ON4OS © 2018 Frontier Theme